C1 rijbewijs: wat is het en waarvoor is het nodig?

De rijbewijzen bestaan in allerlei verschillende categorieën. De hoofdgroepen zijn A, B en C. A is voor brommers en scooters, B voor personenauto’s en C voor vrachtwagens. Maar wat is het C1 rijbewijs dan? Dat ontdek je hier.

C1 rijbewijs

Over het C1 rijbewijs

Het rijbewijs C ken je wellicht, en het rijbewijs B ook. Maar C1 rijbewijs? Dat is heel andere koek. Met een C1 rijbewijs kun je een heel specifieke categorie voertuigen besturen. Met een rijbewijs C1 mag je met een kleine camper of lichte vrachtwagen rijden. De regels hiervoor zijn streng: het voertuig mag een gewicht tussen 3500 en 7500 kilogram hebben. Alleen dan is het C1 rijbewijs voldoende. Bij grotere voertuigen is een C rijbewijs nodig. 

Een C1 rijbewijs halen

Net als voor andere rijbewijzen moet je voor het C1 rijbewijs leren en een toets afleggen. Je moet voldoende kennis en inzichten hebben om zo’n groot voertuig te besturen. Tijdens een praktijkexamen bij het CBR kun je dit aantonen. Dan wordt je rijvaardigheid getest. Je moet bovendien voor je af mag  rijden ook de twee onderdelen van de theorie behaald hebben. Tot slot is een medische verklaring ook nodig. Dat is belangrijk om aan te tonen dat je in goede gezondheid verkeert en dat het niet gevaarlijk is voor jou om achter het stuur van zo’n groot voertuig te gaan zitten. Let op: de theorie van je rijbewijs B is dus niet voldoende voor dit rijbewijs. Je moet een apart theoriecertificaat halen. 

Delen van de theorie

Het theoriecertificaat bestaat uit twee delen. Het eerste deel legt de nadruk op gedragsregels, verkeerswetgeving en wetgeving van de voertuigtechniek. Deel twee van de theorie omvat veiligheidsaspecten, milieuaspecten en relevante bepalingen in de vervoerswetgeving. Je kunt deze theorie inplannen bij het CBR en in de vorm van een digitale toets volbrengen.