De laadpaal installatie uitgelegd

Een laadpaal kopen is makkelijk, maar dan moet je ook nog voor de laadpaal installatie zorgen. Er komt van alles kijken bij het installeren van laadpalen, wat het slim maakt om hier goed van op de hoogte te zijn. Als je doorgaat met het lezen van de tekst hieronder om je meer te weten over de installatie van een laadpaal.

Wie mag een laadpaal installatie uitvoeren?

Een laadpaal mag je zelf installeren zolang de paal op eigen terrein geplaatst wordt, maar dan moet je wel voldoende tijd vrij hebben, de juiste gereedschappen in huis halen en voldoende kennis en ervaring hebben met dergelijke werkzaamheden aangezien het om specialistisch werk gaat waarbij er ook gegraven en geboord moet worden. Je maakt een zeer verstandig besluit als je kiest voor het inhuren van een erkend elektro technicus voor de laadpaal installatie. Zo ben je van een correcte installatie verzekerd en krijg je garantie.

De installatietijd

Een laadpaal installatie neemt slechts een dag werk in beslag als je voor het inhuren van een erkend elektro technicus kiest. Experts werken namelijk op een efficiënte manier waardoor je sneller klaar bent en de laadpaal eerder kunt gebruiken.

Wat kost de installatie?

je moet naast de aanschafkosten ook betalen voor de laadpaal installatie. De kosten voor de installatie zijn afhankelijk van de ervaring van de specialist die je inschakelt, van de soort laadpaal, van de locatie waar je de laadpaal gaat plaatsen, van de graafwerkzaamheden en van de afstand tot de meterkast. Je kunt van installatiekosten van gemiddeld € 300 tot € 1.900 uitgaan.

Extra groep in de meterkast 

Er moet bij de laadpaal installatie bijna altijd een extra groep in de meterkast worden aangemaakt. Het inhuren van erkend bedrijf voor de laadpaal installatie is dan ook cruciaal aangezien zaken zoals onwetendheid of gebrek aan kennis en ervaring een foutief ingestelde laadpaal met zich mee kan brengen. Laadpalen die niet op de correcte manier worden geïnstalleerd kunnen storingen, stroomuitval en in bepaalde gevallen ook brandgevaar veroorzaken.

Stappenplan laadpaal installeren

Een laadpaal installatie is zo gedaan. Hieronder tref je de 3 stappen van de installatie van een laadpaal:

  1. Er wordt eerst gecheckt of er sprake is van een 1-fase of een 3-fase aansluiting.
  2. De elektriciteitsmeter wordt vervangen en er wordt een slimme meter geïnstalleerd.
  3. De capaciteit van de aansluiting wordt bepaald.
  4. De elektriciteitsmeter wordt gecheckt om te bepalen of de meterkast aangepast moet worden. 

Besparen op de kosten 

Je kunt op een aantal manieren op de kosten van de laadpaal installatie besparen, waaronder het vergelijken van meerdere opties, het inhuren van een lokaal gevestigde expert voor de installatie om te besparen op de kilometerkosten of het zoeken naar interessante acties of aanbiedingen op laadpalen in de omgeving. Een andere mogelijkheid om de kosten zo laag mogelijk te houden is het aanvragen van een subsidie op de laadpaal, de laadpaal zelf installeren om op de arbeidskosten te besparen of het aanschaffen van een laadpaal met een lager laadvermogen.