Dit is hoe je een laadpaal kunt installeren

Elektrische auto’s zijn in trek, steeds meer Nederlanders rijden in een elektrische auto. En al die elektrische auto’s moeten natuurlijk tijdig worden opgeladen. Er zijn daarom de afgelopen jaren veel publieke laadpalen bij gekomen. Bij een openbare laadpaal betaal je met een laadpas en daar geldt het tarief van de externe aanbieder. 

Veel elektrische rijders kiezen ervoor om thuis een laadpaal installatie te laten plaatsen. Dat heeft voordelen. Allereerst betaal je je eigen energiekosten, die vaak half zo hoog zijn als die van een externe aanbieder. Op de langere termijn kun je zo veel kosten besparen. En ten tweede ben je met een eigen laadpaal verzekerd van een plekje om op te laden. Tegenwoordig staan er immers geregeld rijen voor openbare laadpalen. 

Laadpaal thuis installeren

Bij het installeren van een laadpaal komt een en ander kijken. Het gaat om vakmanschap dat specifieke technische kennis vereist. Daarom is het is belangrijk dat het op de juiste manier wordt uitgevoerd. Het wordt aangeraden om de hulp van experts in te schakelen. Een partij als Soolutions heeft veel expertise op het gebied van laadoplossingen en kan met je meedenken bij het realiseren van een geschikte oplossing voor het thuis opladen van je elektrische auto. Ben je van plan thuis een laadpaal te laten installeren, doorloop dan de volgende voorbereidende stappen. 

Voorbereidende handelingen

Ga na waar de laadpaal het best geplaatst kan worden. Bedenk dat er zowel staande als hangende laadpalen bestaan, dus dat er qua positionering meerdere mogelijkheden zijn. Is de ideale laadplek een plek op gemeentegrond? Controleer dan bij de gemeente of het installeren mogelijk en toegestaan is. 

Voordat de paal geplaatst kan worden moet de ruimte vrij worden gemaakt. Denk hierbij aan ruimte om te graven en om te boren op de plekken die nodig zijn voor de installatie. Ook in de meterkast moet er genoeg ruimte zijn om een uitbreiding te verwezenlijken. Daar moet een nieuwe groep bij worden gemaakt. Aangezien er expertise vereist is, wordt aangeraden de hulp van experts in te schakelen.