Een duurzamer leven, hoe pak je dat aan?

Sinds het nieuwe IPCC-rapport verschenen is, weten we dat er wat moet gebeuren. De temperatuur stijgt sneller dan verwacht en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Wat is precies de oorzaak van de temperatuurstijging en wat kunnen we daaraan doen? Of nog beter, hoe kun je als individu je steentje bijdragen? Het antwoord lees je in deze blog.

De oorzaak van de temperatuurstijging

CO2 is eigenlijk een van de grootste oorzaken van de temperatuurstijging van de aarde. CO2 zorgt er namelijk voor dat de aarde warmte vasthoudt. Dit is opzich geen groot probleem maar wel als dit steeds maar blijft groeien. Wanneer de aarde steeds maar warmer wordt, zullen de ijskappen op de noordpool gaan smelten en daardoor zal de zeespiegel gaan stijgen. Met overstromingen tot gevolg en heftigere weersomstandigheden. Het is daarom belangrijk om deze stijging van de temperatuur tegen te houden. Maar hoe kunnen we dat doen?

Hoe kunnen we de CO2-uitstoot verminderen?

Als de uitstoot CO2 ingeperkt moet worden, is het goed om te weten waar dit vandaan komt. CO2 wordt voornamelijk uitgestoten door vliegtuigen, benzineauto’s, maar ook door de veehouderij. Vervoersmiddelen stoten namelijk veel CO2 uit, waarbij een vliegtuig de kroon spant. De uitstoot van broeikasgas in de veehouderij komt voornamelijk door methaan. Dit komt uit de dieren of mest. Minder vlees eten, minder vliegvakanties en rijden in elektrische auto’s kan daarom het verschil maken.Een elektrische auto leasen is al een eerste stap richting een duurzamer leven. Denk hierbij eens aan de volgende elektrische auto’s: Hyundai IONIQ 5 of de Kia EV6. Beide hele geschikte modellen om in te rijden. Een elektrische auto is natuurlijk wel een investering, dus wil je graag klein beginnen? Dan kan het minderen met vlees eten ook al een goede stap in de goede richting zijn. Tegenwoordig komen er steeds meer alternatieven van vlees op de markt. Ze worden dan ook steeds lekkerder. Meer groente eten en minder vlees, is dan ook nog eens gezond voor je lichaam. Zowel gezond voor de natuur als gezond voor jou!