Een goede proefrit maken voorkomt een miskoop

Je hebt een tweedehands auto op het oog en overweegt serieus om die te gaan kopen. Maak voordat je dat doet altijd eerst een proefrit met de auto. Hierdoor kun je een miskoop voorkomen. We zetten graag enkele punten van een goede proefrit voor je op een rijtje.

Goede voorbereiding is het halve werk

Een goede voorbereiding is het halve werk, dit is een veelgehoorde uitdrukking, maar geldt zeker bij het maken van een proefrit. Wat kun je voorbereiden? Vraag of je de proefrit overdag kunt maken. Zo heb je goed daglicht en kun je eventuele kleine schades veel gemakkelijker zien. Ook kun je van te voren een route uitstippelen die je wil rijden. Gebruik daarbij zoveel mogelijk verschillende soorten wegdek. Het tijdstip van de proefrit kan ook belangrijk zijn. Direct vast komen te staan in een file is uiteraard niet de bedoeling. Wanneer je van plan bent vaak dezelfde spullen mee te nemen als je gaat rijden, neem die dan ook mee op de proefrit. Zo weet je of alles goed in te laden is.

De proefrit zelf

Check voor vertrek bij de proefrit het kentekenbewijs en de groene kaart zodat je zeker weet dat je veilig op pad kunt. Onderweg let je op trillingen in het stuur. Deze kunnen erop wijzen dat de wielen niet in balans zijn. Wanneer de auto op een recht stuk weg toch naar rechts of links trekt is dat niet hoe het hoort. Verder probeer je alle opties als verwarming, ventilatie en eventueel airco uit. Door een paar keer flink te remmen onderweg weet je of de remmen goed reageren. Kijk ondertussen ook of de kilometerstand realistisch is voor de leeftijd van de auto. Neem ruim de tijd voor je proefrit en voel je niet gejaagd. Een occasion koop je immers niet elke dag.