Met deze guide voorkom beginnersfouten bij het kopen van een tweedehands auto

In deze autobaak.nl checklist auto kopen help ik je bij het kopen van een tweedehands auto, omdat er soms nog meer zaken te controleren vallen dan je vooraf zou denken. Sommige gebreken aan een auto zijn ook minder goed zichtbaar dan de anderen. Ik vertel je hieronder waar je op moet letten en wat signalen kunnen zijn om misschien toch maar voor een andere optie te gaan.

autobaak.nl checklist auto kopen

Het aanbod is gigantisch. Dit is ook te danken aan de pandemie, omdat iedereen massaal het OV zo veel mogelijk ging proberen te mijden en in de auto een veilige mogelijkheid zag. Vaak was voor deze aankoop het geld nog niet per se vrijgemaakt, dus een tweedehands auto wordt dan al snel hetgeen waarvoor wordt gegaan. Maar hoe pak je het kopen van een tweedehands auto aan? Een belangrijke tip is je te verdiepen in de koerslijst. Weet hoeveel een bepaalde auto waard is en dan weet je of er onderhandelingsmogelijkheden zijn als de koper er meer voor vraagt. Laat nooit doorschijnen aan de verkoper dat je de auto enorm graag wilt, dan weet de verkoper dat er niet zo veel geld van de prijs af hoeft.

In de afgelopen vijf jaar zijn er veel veranderingen doorgevoerd op het gebied van verplichtingen van de verkoper. Zo moet de auto altijd rijklaar zijn en mogen hier geen extra kosten voor in rekening gebracht worden. Ook moet er genoeg brandstof in de auto zitten om de eerste kilometers naar een tankstation te kunnen rijden. Daarnaast moet hij voorzien zijn van een geldige APK.  Het is altijd belangrijk veel vragen te stellen aan de verkoper. Hij moet hier namelijk altijd eerlijk op antwoorden. Jij als koper hebt ook een onderzoekverplichting. Dat houdt in dat je de auto bij de bezichtiging helemaal van top tot teen controleert en weet waarmee je zo meteen na de aankoop wegrijdt.