Veelgestelde vragen over zakelijk rijden

Bij het starten van een eigen bedrijf, kan je ervoor kiezen om zakelijk te gaan rijden. Hoewel zakelijk rijden veel voordelen kent, is het soms de vraag of het daadwerkelijk meer oplevert. Wil je weten hoe het voor jouw bedrijf zit? Hieronder vind je de meest gestelde vragen over zakelijk rijden. 

Wanneer moet ik bijtelling betalen?

Bijtelling is een bepaalde belasting die je betaalt als je met je zakelijke auto meer dan 500 privé kilometers rijdt per kalenderjaar. Rijd je minder dan 500 privé kilometer, dan hoef je geen bijtelling te betalen. Om dit te kunnen controleren, moet je altijd een ritregistratie bijhouden. De belastingdienst kan op die manier zien welke ritten voor zakelijk gebruik zijn, en welke ritten voor privé gebruik. 

Hoe hoog is de bijtelling?

Hoeveel bijtelling je moet betalen, is afhankelijk van verschillende factoren. Het hangt namelijk af van het bouwjaar van de auto, of het een elektrische auto is of een benzine of diesel, en het hangt ervan af hoe hoog de cataloguswaarde is van de auto. Auto’s uit 2017 of nieuwer kennen een bijtelling van 22%. Auto’s die van voor 2017 komen, kennen een bijtellingtarief van 25%. Wanneer je een elektrische auto hebt, geldt er een ander tarief. Omdat elektrisch rijden beter is voor het milieu, wil de overheid het gebruik van elektrische auto’s stimuleren. De bijtelling op een volledig elektrische auto bedraagt daarom maar 8%. Zo willen ze ervoor zorgen dat er meer mensen kiezen voor een elektrische auto. 

Het grootste voordeel van zakelijk rijden

Zakelijk rijden kent natuurlijk meerdere voordelen, maar het grootste voordeel is dat je alle gemaakte kosten omtrent de auto mag schrijven op naam van de zaak. Deze kosten worden van de gemaakte winst afgehaald, waardoor de winst op een lagere waarde komt te liggen. Het gevolg hiervan is dat je minder belasting hoeft te betalen. Ook mag je de btw van de gemaakte kosten voor de auto, aftrekken van de belasting. Dat geldt voor alle kosten, van de aanschaf tot reparatie tot benzinekosten. Als je alles bij elkaar optelt, is zakelijk rijden dus een stuk goedkoper dan niet zakelijk rijden.